Proszę.; ;)
lf: Porównaj liczby
a = (1 + 22006) / (1 + 22007)
i
b = (1 + 22007) / (1 + 22008)
10 lut 18:28
norka:
7 sie 21:10
PW: norka, jeśli naprawdę interesuje Cię odpowiedź, to podpowiem:
− obie liczby są wyrazami ciągu
a = a
2006, b=a
2007.
Wystarczy udowodnić, że ciąg (1) jest rosnący albo malejący (za dużo nie będę podpowiadać).
7 sie 23:13
...:
| 1+22006 | | 1+22008 | |
| * |
| ... itd |
| 1+22007 | | 1+22007 | |
7 sie 23:21
Eta:
2
2006= k∊N+
| | 1+k | | 1+2k | |
załóżmy ,że a>b ⇒ |
| > |
| |
| | 1+2k | | 1+3k | |
mianowniki dodatnie można mnożyć nierówność przez (1+2k)*(1+3k)
(1+k)(1+3k)>(1+2k)(1+2k)
1+4k+3k
2> 1+4k+4k
2 ⇒ 3k
2>4k
2 −−sprzeczność
zatem a<b
8 sie 01:02