Nierówność - problem?
Helwiga: Rozwiąż nierówność:
9−4x2 >0
A więc robię tak:
9−4x2 > 0
x(9−4x) > 0
x=0 9−4x=0
−4x = −9
x = 94
Rozwiązanie = x ∊ (0; 94) − bo parabola skierowana w dół.
Problem w tym, że w książce rozwiązaniem jest: x∊(−32; 32)
10 lut 18:21
rules: nie możesz wyłączyć x przed nawias bo nie ma go przy 9
10 lut 18:24
PuRXUTM: 9−4x
2≠x(9−4x)
to po prawej jest równe 9x−4x
2
takie zadania robimy tak
9−4x
2>0
9>4x
2 /:4
x<3/2 i x>−3/2
| | 3 | | 3 | |
x∊(− |
| , |
| )  |
| | 2 | | 2 | |
10 lut 18:24
Piotr:
skorzystaj ze wzoru skrocenego mnozenia a2 − b2 = (a−b)*(a+b)
10 lut 18:25
adididas: 9−4x
2 >0
szukamy miejsc zerowych
4x
2=9
10 lut 18:25
Helwiga: Dzięki, w sumie nie zauważyłam tego x'a
10 lut 18:25
rules: Powinno być
32 − (2x)2 > 0
(3 − 2x)(3 + 2x) > 0
i wtedy miejsca zerowe to −32 i 32
10 lut 18:25
Piotr:
nie polecam żadnego z tych sposobów gdyż można się pomylić ze znakami.
10 lut 18:26
Piotr:
chodziło mi o PuRXUTM i adididas
10 lut 18:28