jak się za to zabrać...?
logar: Nie wiem Jak to zrobić : Podać wartość wyrażenia, gdzie [x] oznacza część całkowitą liczby x :
a) [ log2 (√11−√10) ]=.....
b) [ log2 (√31−√30) ]=.....
c) [ log2 (√66−√65) ]=.....
d) [ log2 (√6−√5) ]=.....
10 lut 18:17
logar: up
10 lut 18:44
logar: up
10 lut 19:17
logar: up
10 lut 20:11
wredulus_pospolitus:
| | 11−10 | | 1 | |
√11 − √10 = |
| = |
| |
| | √11 + √10 | | √11 + √10 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2−3 = |
| = |
| < |
| < |
| = |
| < |
| =2−2 |
| | 8 | | 2√16 | | √11 + √10 | | 2√9 | | 6 | | 4 | |
czyli:
| | 1 | |
−3 = log2 2−3 < log2 ( |
| < log2 2−2 = −2 |
| | √11 + √10 | |
więc jaka będzie część całkowita

analogicznie pozostałe przykłady
10 lut 20:16