Nierówność kwadratowa z parametrem.
Portos: Udowodnij, że dla każdej liczby rzecz. x i każdej l. rzecz. m prawdziwa jest nierówność:
20x2 − 24mx + 18m2 ≥ 4x + 12m − 5
Wiem, że muszę przenieść wszystko na jedną stronę. Przyjąłem założenia, że a>0 a=20 oraz Δ≤0,
aby cała funkcja była powyżej zera.
W przypadku drugiej Δ (delta z m) przyjąłem am < 0 i Δm≤0
Niestety, delta z m wychodzi dodatnia co uniemożliwia mi rozwiązanie zadania. Nie wiem również
jak wykazać, że nierówność działa dla każdego x. Bardzo proszę o pomoc.
Ps. Moje obliczenia
Δ = 20x2 − (24m + 4)x + 18m2 − 12m + 5 ≥ 0
Δm = −864m2 + 1152m − 384 ≤ 0
10 lut 18:08