matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie trygonometryczne-2 gwiazdki
Arcctg:
cos(2 pi/x)+1/2x
2
=2x−3
10 lut 17:53
Mila:
2π
1
cos(
)+
x
2
=2x−3, x≠0⇔
x
2
2π
1
cos(
)=−
x
2
+2x−3,
x
2
2π
−1≤cos(
≤1
x
Badamy jakie wartości przyjmuje funkcja
1
f(x)=−
x
2
+2x−3
2
−2
x
w
=
=2
−1
1
f(2)=−
*4+4−3=−1 największa wartość f(x) i tylko x=2 może byc rozw. równania
2
spr.
2π
L=cos(
)=cosπ=−1=P
2
odp. x=2
10 lut 18:20
Arcctg:
Dziękuje, wszystko zrozumiałe
Pozdrawiam
10 lut 18:21
Mila:
10 lut 18:24