Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych
Marta: rozwiąż równanie |z| − z = i
wyniki narysuj na płaszczyźnie zespolonej.
10 lut 17:37
norka:
7 sie 21:11
PW: norka, na ochłodę zadanie z lutego?
7 sie 21:57
Dziadek Mróz:
z = x + iy
|z| = |x + iy| =
√x2 + y2
√x2 + y2 − (x + iy) = i
√x2 + y2 − x − iy = i
(
√x2 + y2 − x) − iy = 0 + i
(
√x2 + y2 − x) + (−iy) = 0 + i
| ⎧ | √x2 + y2 − x = 0 | |
| ⎩ | −iy = i |
|
7 sie 22:27
PW: Zawsze wolę popatrzeć spokojnie na równanie.
|z| = z + i
− gdyby taka liczba z istniała, to musiałaby mieć postać
z = a − i, a∊R
(lewa strona rzeczywista, więc i prawa musiałaby być rzeczywista).
Tak więc równanie miałoby postać
|a − i| = a , a ∊R.
Widać, że taka liczba nie istnieje − lewa strona równania jest równa √a2+1 > a.
7 sie 22:49