jerey: | | 1 | | √3 | |
wyznaczyc wszystkie rozwiązania rownania sin2xcos2x= |
| − |
| |
| | 8 | | 16 | |
10 lut 17:29
Marcin: Ja podstawiłbym za np sin2x: ⇒ 1−cos2x
10 lut 17:32
jerey: ale co mi to da?
10 lut 17:33
PW: Spróbuj 2sinxcosx=sin2x
10 lut 17:33
jerey: czyli zwinąć to w wzór skroconego mnozenia
10 lut 17:35
10 lut 17:36
J: | | 1 | |
sin2x*cos2x = (sinx*cosx)2 = ( |
| sin2x)2 |
| | 2 | |
10 lut 17:37
jerey: ale Marcin

ok no będe miał :
| | 2−√3 | |
t2−t+ |
| po wymnozeniu przez (−1) stronami i Δ<0  |
| | 16 | |
10 lut 17:38
10 lut 17:46
jerey: no ok ale nawet jesli ;
Δ=256−2048+1024
√3 jest dodatnia bo gdy zamiast pierwiastka damy przyblizenie jest ok,
natomiast mam pierwiastek w delcie i lipa . Dalej juz nie policze xD a tym bardziej
pierwiastek z delty.
pomysł ze zmienną odpada
10 lut 18:03
PW: Nigdy przybliżenia (chyba że zadanie brzmi "podaj przybliżenia").
Zrealizuj pomysł z 17:33 i 17:37 − na pewno jest lepszy, bo równanie łatwiejsze do rozwiązania.
10 lut 18:11
Marcin: rzuciłem CI ten pomysł bez zastanowienia i jakichkolwiek obliczeń

Są inne sposoby, także
próbuj i się nie poddawaj
10 lut 18:17
jerey: hehe nie poddam sie
10 lut 18:20
Domel: A może od tyłu

Prawa strona:
1/8 −
√3/16 = 1/8*(1 −
√3/2) = 1/8*(1−cos30°) = 1/8 * 2 * sin
2 30°2
1/8 −
√3/16 = 1/4 * sin
215°
Lewa strona:
sin
2x*cos
2x = (1/2 * sin2x)
2 = 1/4 * sin
22x
No i porównujemy strony:
1/4 * sin
22x = 1/4 * sin
215°
Z tego wynika, że:
2x=15°
x=7,5°
Chyba dobrze
10 lut 19:23
PW: No nie. Po pierwsze równanie
a2 = b2
nie oznacza, że a = b (ściślej mówiąc − nie tylko).
Po drugie mieliśmy wyznaczyć wszystkie rozwiązania, a nie jedno (kąt ostry).
10 lut 19:38
Domel: No może jeszcze:\
| | 23 | |
x2 = |
| *π + kπ gdzie k∊C |
| | 24 | |
10 lut 19:41