Metoda Simplex Optymalizacja
studencik: Witam mam następujące zadanie optymalizacyjne
Metoda simplex
Q ( x1 , x2 ) = −x1 − 2*x2 −> min
przy ograniczeniach
−2 * x1 − x2 ≥ −10
4 * x1 − 2 * x2 ≥ −7
Jak będzie wyglądała moja postać bazowa ?
10 lut 17:12
Krzysiek: A nie prościej przy dwóch zmiennych skorzystać z interpretacji geometrycznej?
10 lut 17:34
studencik: Zdaje sobie sprawę , że są inne prostsze metody z tym że wiem że takie zadanie może być na
egzaminie i mam zrobić pierwszą iterację algorytmu simplex na takim przykładzie
10 lut 21:07
studencik: Gubię się bo oba ograniczenia są typu " ≥ "
10 lut 21:11
Krzysiek: −2x1−x2≥−10 czyli 2x1+x2≤10
−4x1+2x2≤7
x3=10−2x1−x2
x4=7+4x1−2x2
xi≥0
pierwsze rozw. dopuszczalne: (0,0,10,7)
Q=0
współczynnik w funkcji Q jest mniejszy przy x2
więc x2 będzie zmienną bazową
szukam zmiennej niebazowej:
x3≥0 czyli 10−x2≥0 10≥x2
x4≥0 czyli 7/2≥x2
x2=7/2(największa wartość)
i zmienną niebazową jest teraz x4
x3=10−2x1−x2
x2=7/2+2x1−1/2x4
rozw. dopuszczalne teraz to: (0,7/2,10,0)
Q=−7
10 lut 23:12