szybkie 2 zadanka z dziedziny i miejsc zerowych
gadzik: szybkie 2 zadanka z dziedziny i miejsc zerowych : a) √1−x/√x+2 b) √x+5/√x−3 i ja robie
to tak:
a) x≤1 i x>−2 Df=(−2;1> , 0 = √1−x i mnoze przez ten pierwiastek wychodzi 0 = 1−x , x=1
b) x≥−5 i x>3 Df=(3;∞) , 0= √x+5 mnoze tak samo wychodzi 0 = x+5 , x= −5 . W odpowiedziach
mowia ze nie ma miejsca zerowego dla b dlatego pytam gdzie jest blad
10 lut 17:09
gadzik: i jeszcze jedno dlaczego dla tych przykladow nie ma miejsc zerowych od czego to zalezy :
x/√x−3 , x2−16/IxI−4 , 5−IxI/x2−25 , √x+2/x2−4
10 lut 17:17