Napisz wzóe funkcji liniowej f spełniającej warunek
123456: f(−3)=−2 f(5)=−2
10 lut 17:07
Marcin:
y=ax+b
Podstaw sobie dwa razy i wylicz a i b.
10 lut 17:08
123456: Ale do czego mam to podstawić, ten wzór znam
10 lut 17:09
123456: za y −3 i 5 a za x −2
10 lut 17:10
J: No właśnie do tego wzoru i obliczysz a i b
10 lut 17:10
J: −2 = a*(−3) + b
−2 = a*(5) + b
10 lut 17:11
Marcin: Nie. Za y masz −2 i −2, a za X masz −3 i 5
10 lut 17:11
123456: pomógłby mi to ktoś obliczyć ? bo nie wiem czy dobrze robię
10 lut 17:12
Marcin: Napisz jak robisz, sprawdzimy
10 lut 17:12
123456: proszę
10 lut 17:12
123456: y=ax+b
−3=5a+b
b= 5a+3 i stoje
10 lut 17:14
Marcin: −2=−3a+b
−2=5a+b
Odejmujesz stronami i masz, że a=0, a b=−2
10 lut 17:15
123456: jak stronami
10 lut 17:16
Marcin: O kurde. W tym roku matura?

Mam dwa b (z takim samym znakiem) w układzie równań i sobie po prostu odejmuję..
10 lut 17:19
123456: po prostu te tłumaczenia są dla mnie mało jasne
10 lut 17:20
Marcin:
Wychodzi mi wtedy
0=−8a ⇒ a=0
10 lut 17:20
123456: dziękuję już lepiej
10 lut 17:22
Marcin: 
Wtedy Twój szukany wzór, to będzie y=−2
Z resztą w sumie patrząc na te warunki widać, że cokolwiek podstawisz za x musi Ci dawać −2,
czyli a usiało być równe 0.
10 lut 17:25