zadania na dowodzenie z zastosowaniem ułamków algebraicznych
swistak: Witam. Mam problem z kilkoma zadaniami na dowodzenie. Jutro mam sprawdzian a kompletnie nie
wiem jak je rozwiazać.
1. Wykaż, ze jesli b3a + 2b = 15 i b ≠ −112a, to 4a + 5b11a − 2b = 1.
2. Wiadomo, ze a>0 i b<0 i 3b2 = 3a2 + 8ab. Wykaż, że 3a − 2ba + 2b = 11.
3.Wykaż, że jesli a,b,c∊R−{0} i ab=bc , to a2 + b2b2 + c2 = b2c2.
10 lut 15:37
Marcin: Przede wszystkim przepisz jeszcze raz pisząc ułamki od dużego U {x}{y}
10 lut 15:39
PW: Wskazówka do 1. Niech b=pa, p∊R\{0}. Można takie założenie uczynić, gdyż dla a=0 równość
występująca w założeniu jest fałszywa, zatem cała implikacja jest prawdziwa.
Może zapisanie założenia i tezy w ten sposób:
Założenie.
| | pa | | 1 | | 3 | |
|
| = |
| , pa≠− |
| a. |
| | a+pa | | 5 | | 2 | |
Teza.
ułatwi dowód?
10 lut 15:50
PW: Poprawka: w pierwszym wierszu należałoby napisać "gdyż dla a = 0 lub b=0"
10 lut 15:52
swistak: Poprawka:
| | b | | 1 | | 1 | | 4a + 5b | |
1. |
| = |
| i b ≠ −1 |
| a, to |
| = 1 |
| | 3a + 2b | | 5 | | 2 | | 11a − 2b | |
| | a | | b | | a2 + b2 | | b2 | |
3. Wykaż, że jesli a,b,c∊R−{0} i |
| = |
| , to |
| = |
| |
| | b | | c | | b2 + c2 | | c2 | |
10 lut 16:07
agulka:
| | a | | b | | b2 | |
3. |
| = |
| ⇒b2=ac, a= |
| |
| | b | | c | | c | |
| | a2+b2 | | a2+ac | | a(a+c) | | a | | b2 | | 1 | |
L= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| | b2+c2 | | ac+c2 | | c(a+c) | | c | | c | | c | |
10 lut 16:51
PW: Jeszcze jedna poprawka do zadania 1. Jeżeli podstawimy b=pa, to zalożenie ma postać
(coś mi padło na oczy, przepraszam).
10 lut 17:23