równanie wielomianowe
por: Proszę,jak to rozłożyć i znaleźć pierwiastki?
x3+x2−1=0
25 paź 11:35
tim: Na pewno tak?
25 paź 11:40
por: właśnie mi nie wychodzi ,ale miejsce zerowe ma,bo dla x=0 y=−1 a x=1,y=1,czyli przecina OX
25 paź 11:49
tim: Podałeś dwa punkty należące do wykresu (0,−1) oraz (1,1) zgadzam się. Istnieje jedno miejsce
zerowe. Ale rozkład tegoż równania na czynniki jest katastroficzny... Na pewno tak brzmi
polecenie, a zpais jest poprawny?
25 paź 11:55
por: wydawałoby się ,że takie proste równanie

,wiem ,że gdyby było −2,to by nie było problemu.
25 paź 11:59
tim: A z której to klasy?
25 paź 12:01
tim: I to jest z książki czy z tablicy?
25 paź 12:01
AS: Tego równania nie da się rozłożyć na iloczyn wielomianów
o wsp.całkowitych.
Jedynym pierwiastkiem rzeczywistym jest x ≈ 0.7548
25 paź 12:08
tim: I wgl hej As
25 paź 12:16
por: Wielkie dzięki ,chyba Pani chciała załatwić nam weekend

.Do As−a ,jak wyliczyłeś x≈?
25 paź 12:32
tim: np. Ja użyłem programu do rysowania funkcji i odczytać.
25 paź 12:41
prof: a spróbuj schematem Hornera
25 paź 12:52
AS: Jest kilka sposobów
Ja odczytałem programem matematycznym.
Ale dla Was dostępny sposób to metodą rekurencji
Przedstawiam metodę postępowania
x
2*(x + 1) = 1
Przepisując w formę rekurencyjną mam
| | 1 | | 1 | |
Pierwsze przybliżenie: x1 = 1 x2 = |
| = |
| ≈ 0.7071 |
| | √x1+1 | | √2 | |
| | 1 | | 1 | |
Drugie przybliżenie x3 = |
| = |
| ≈ 0.7654 |
| | √x2+1 | | √1.7071 | |
| | 1 | | 1 | |
Trzecie przybliżenie: x4 = |
| = |
| ≈ 0.7526 |
| | √x3+1 | | √1.7654 | |
| | 1 | | 1 | |
Czwarte przybliżenie:x5 = |
| = |
| ≈ 0.7554 |
| | √x4+1 | | √1.7526 | |
itd aż do uzyskania żądanej dokładności.
25 paź 12:56
por: dzięki.
25 paź 14:39