Marcin:
Określ liczbę rozwiązań układu
W zależności od a.
Doszedłem do
−a
2x+4x+2a=1
−a
2y+4y+a=2
Jak teraz to rozważyć w zależności od parametru?
Czy dla a=1, układ będzie miał nieskończenie wiele rozwiązań?
10 lut 14:01
5-latek: A moze metoda wyznacznikowa
10 lut 14:02
Godzio:
a − a2y + 4y = 2 ⇒ y(4 − a2) = 2 − a
a = 2 − nieskończenie wiele rozwiązań
a = −2 −− sprzeczność
dla reszty jedno rozwiązanie
10 lut 14:04
Antek:
| | a | | 1 | | a | | 1 | |
y = − |
| x + |
| , a1 = − |
| , b1 = |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
y = − |
| x + |
| , a2 = − |
| , b2 = |
| |
| | a | | a | | a | | a | |
1 rozwiązanie dla a
1 ≠ a
2
nieskończenie wiele rozwiązań dla a
1 = a
2 i b
1 = b
2
brak rozwiązań dla a
1 = a
2 i b
1 ≠ b
2
10 lut 14:10
Marcin: Ok, dziękuję
10 lut 14:16