liczby zespolone
uczen93: Rozwiąż równanie w dziedzinie liczb zespolonych:
z2 +(3+i)z +(2+i)=0
Jeśli ktoś ma czas to proszę o rozpisanie tego zadania
10 lut 13:52
wredulus_pospolitus:
no ale w czym jest problem

obliczasz normalnie Δ
starasz się zauważyć czy Δ = u
2 ... aby
√Δ = u
10 lut 13:54
uczen93: ok, w końcowej fazie mi wychodzi ze x1=1 v x2=−1 , y1=1 v y2=−1 co daje pierwiastek z delty=
1+i oraz pierwiastek z delty= −1 −i. Czyli może wyjść z1,z2,z3,z4?
10 lut 14:05
wredulus_pospolitus:
źle Ci wychodzi
Δ = (9+6i−1) −4(2+i) = 8+6i − 8−4i = 2i = (1 + 2i − 1) = (1−i)2
10 lut 14:08
uczen93: ok delta wyszla 2i, no i dalej tak zrobilem, ze:
(x+yi)2=2i
x2−y2+2xyi=2i
{x2−x2=0 <=> x=y
{2xy=2
2*x*x=2
2x2=2
no i z tego wyszlo mi x=1 v x=−1, y=1 v y=−1
i co dalej?
10 lut 14:20
uczen93: {x2−y2= 0 sorki za blad
10 lut 14:23
uczen93: dalej moze byc tak, że:
p z delta=1+i oraz p z delty=−1−i (nie wiem czy to dobrze ale tak jest w internetach)
no i wtedy wyliczam z1=(3+i)2+delta/2 z2=(3+i)2−delta/2 no i to samo robimy z druga delta
z3, z4
Nie wiem czy takie cos jest dobrze, może ktoś ma łatwiejszy sposób na rozwiązanie.
10 lut 14:41
wredulus:
Bzdura (1+i)
2 = 1+2i−1 = 2i
10 lut 14:45
wredulus:
Wyjda tylko dwa rozwiazania
10 lut 14:46
uczen93: aha, czyli z1=(−(3+1)− (1−i))/2 i z2=(−(3+1)+(1−i))/2
a możesz mi wyjaśnić jedną rzecz gdyby zamiast 2i wyszło np. 14i lub 2i+2 to jakbys to
rozpisał?
10 lut 15:06
wredulus_pospolitus:
zależy wszystko co wyjdzie ... nie zawsze da się rozpisać ... ale przeważnie jest tak, że się
da ... jeżeli nie potrafisz rozpisać to liczysz:
(a+bi)
2 = 2i −>
a
2 − b
2 = 0
2a*b = 2
i z tego układu równań wyjdzie:
a=1 i b=−1 lub a=−1 i b=1
czyli: (1−i) lub (−1+i) .... czyli (1−i) lub
−(1−i)
a przy liczeniu pierwiastków jest to bez różnicy bo i tak bierzesz raz +
√Δ a raz −
√Δ
10 lut 16:09
uczen93: napisałeś a=1 i b=−1
przecież jak podstawisz za a jedynke, to b bedzie rowne 1 a nie −1.
Albo poprostu sie pomyliles, lub mi sie cos w glowie poprzewracalo
10 lut 17:43
uczen93: a
10 lut 21:14