funkcja obliczanie sumy rozwiazan
gadzik: Dla jakich wartosci parametru m rownanie f(x)= m ma szesc rozwiazan. Oblicz sume tych
rozwiazan ( i rysunek)
wyszło mi : 6 rozwiazan dla m∊(1;4) u {0} , jest to dobry wynik moje pytanie jak obliczyc sume
rozwiazan?
10 lut 13:43
5-latek: Jakby jeszce byl wzor tej funkcji
10 lut 13:44
J: Z czego to Ci wyszło, bo może coś nie ogarniam ?
10 lut 13:44
Marcin: To jest zadanie z serii 'wymyśl sam'
10 lut 13:45
5-latek: J .

To nie jestes Krzysztofem Jackowskim tym jasnowidzem ?
10 lut 13:46
J: Póki co, nie
10 lut 13:47
10 lut 14:08
J: No to wychodzi,że m =1
10 lut 14:10
gadzik: w odpowiedziach jest 30
10 lut 14:15
J: Bo 30 to jest zapewne suma rozwiązań f(x) = 1
10 lut 14:16
J: Przerysuj sobie ten rysunek i narysuj na nim prostą y = 1, odczytaj dla jakich x przecina ona
ten wykres i wyniki dodaj do siebie
10 lut 14:18
gadzik: no w takim razie jak to obliczyc zeby wyszlo 30 jakim sposobem zeby bylo prawidlowo?
10 lut 14:19
gadzik: Na rysunku przedstawiono wykres funkcji f:<0;10> >R . Dla jakich wartosci parametru m rownanie
f(x) = m ma szesc rozwiazan. Oblicz sume tych rozwiazan . Nie ma nic o tym ze dla f(x)=1
10 lut 14:22
J: Zrób to co Ci napisałem, zobaczysz,że prosta y = 1 przetnie ten wykres w 6 − ciu punktach.
Odcięte punktów przecięcia są rozwiązaniami równania g(x) = 1 , gdzie g(x) to funkcja,której
wykres
to ten,który przysłałeś w linku.
10 lut 14:25
gadzik: dodalem dla y=1 wyszlo 40 , ale chwile sie zastanowilem i rozkminilem ze na tych mniejszych
gorkach mi nie powinno przecinac wiec odjalem 7 i 3 wyszlo 30 jezeli o to chodzilo to
elegancko dziekuje
10 lut 14:29