Zwinięcie do wzoru skróconego mnożenia.
Śpiewaczek:

Siemanko wszystkim!
Mały problem z zadaniem, pomożecie?
A − (√4−√15 − √4+√15)
2
B − (√2√2.... albo nie, bo jest podobne, zrobię sam ten przykład jak ktoś wytłumaczy mi
powyższy

Próbowałem zwijać to do wzoru skróconego mnożenia by potem zamienić to na wartość bezwzględną
ale bez skutków. Trochę się nad przykładam pomęczyłem ale pomysły się skończyły.
Proszę o pomoc
10 lut 13:08
Bizon:
... to coś kiepsko się zwijałeś −
10 lut 13:12
Bizon:
4−√15−2√16−15+4+√15=
10 lut 13:14
5-latek: (√4−√15−√4+√15)2=
4−√15−2*√4−√15*√4+√15+4+√15=4−√15+2√(4−√15)(4+√15)+4+√15=
8+2√42−(√15)2 bo pod tym duzyn pierwiastkiem masz wzor skroconego mozenia
(a−b)(a+b)=a2−b2=8+2√16−15=8+2*1= policz
Najpierw skorzystalem ze wzoru (a−b)2= a2−2ab+b2
potem z tego √a*√b= √a*b
na koncu ze wzoru ktory podalem wczesniej
10 lut 13:21
Śpiewaczek: A no tak, nie pomyślałem. A ten sposób często stosuję do zadań z parametrem czy tych z
równaniem okręgu

W każdym razie bardzo wam dziękuję za pomoc i życzę milego dnia
10 lut 13:45