granica
serpentina: lim (√n2+4n−n)
n→∞
Wyszło mi ostatecznie lim 4n = ∞
n→∞
Czy to poprawny wynik?
10 lut 12:50
wredulus_pospolitus:
bzduuuura
10 lut 12:50
wredulus_pospolitus:
czyli co:
lim
n−>∞ √n+1 −
√n = 1
10 lut 12:51
serpentina: robiłam to mnożeniem przez sprzężenie
lim (√n2 +4n −n) = lim (√n2 +4n −n)(√n2 − 4n −n) = lim n2+4n−n2 =
n→∞ n→∞ n→∞
lim 4n
n→∞
10 lut 13:06
serpentina: eh pomylilam znaki teraz w mojej odpowiedzi bo nie umiem poslugiwac sie tym forum, zaraz
napisze jeszcze raz
10 lut 13:08
serpentina: lim (√n2 +4n −n) = lim (√n2 +4n −n)(√n2 + 4n + n) = lim n2+4n−n2 =
n→∞ n→∞ n→∞
lim 4n
n→∞
O tak. To naprawdę jest źle...?
10 lut 13:09
wredulus_pospolitus:
po pierwsze ... jak mnożysz to i licznik i mianownik
| | a−b | | a+b | | a2−b2 | |
czyli: a−b = |
| * |
| = |
| |
| | 1 | | a+b | | a+b | |
10 lut 13:11
wredulus_pospolitus:
gdyby bylo tak jak piszesz to np.:
√16+9 −
√16 = 9

a nie: 5 − 4 = 1
10 lut 13:12
serpentina: lim (
√n2 +4n −n)(
√n2 +4n +n) = lim n
2+4n+n
2 = lim 4n =
∞
n→
∞ n→
∞ n→
∞
Teraz nareszcie udalo mi sie to zapisac
10 lut 13:14
serpentina: no i o to mi chodziło, jak zwykle w tego typu przykładach zapominam o mianowniku, dzieki
10 lut 13:14