Madzia1819: W roku 1845 na uroczystości urodzin spytał ktoś jubilata, ile on ma lat. Na co jubilat
odpowiedział: ,, Gdy swój wiek sprzed 15 lat pomnożę przez swój wiekza15 lat, to otrzymam rok
swojego urodzenia". Ile lat miał wówczas jubilat?
25 paź 10:55
tim: 1845 − rok obecnie
r − rok urodzin
x − wiek obecnie
1845 − r = x
(x − 15)(x + 15) = r
25 paź 11:16
Madzia1819: i co dalej? bo nie czaje....
25 paź 11:51
tim: Masz układ równań do rozwiązania.
25 paź 11:53
Madzia1819: a dzięki
25 paź 11:59
Madzia1819: ale ten układ równań mi nie wychodzi:(
25 paź 12:11
tim: 1845 − r = x
x2 − 225 = r
1845 − x2 + 225 = x
2070 = x2 + x
2070 = x(x + 1)
x = 45
Ma teraz 45 lata.
Urodził się w ... roku.
25 paź 12:16
kener: Ja mam ten problem, że nie mam tych samych liczb, w sensie ja mam ta:
Rok jest 2015
(x−27)(x+15)=r
7 sty 20:35