ZADANIE ZE ZBIORU KIEŁBASY
Blue: Promień świetlny wysłany z punktu A= (5,9) odbija się od osi OX w punkcie B , a następnie
odbija się od osi OY. Znajdź równanie prostej, po której porusza się promień po odbiciu od osi
OY.
Ja to robiłam tak, że
1. znalazłam wzór prostej przechodzącej przez punkt AB
2. znalazłam wzór prostej przechodzącej przez punkt B i prostopadłej do prostej AB(bo skoro się
odbija, to tam chyba musi być kąt prosty)
3. następnie znalazłam punkt przecięcia z osią OY tej prostej , czyli (0,b)
4. skoro znowu się odbija, czyli kąt wynosi 90 stopni, to ta prosta jest tak samo nachylona
jak prosta AB, czyli a =3
ale wyszło mi inaczej.... niż w odp.:( ktoś podpowie, jak to zrobić?
10 lut 12:41
wredulus_pospolitus:
rozumiem, że współrzędne punktu B były dane
10 lut 12:43
wredulus_pospolitus:
raczej a=−3
10 lut 12:43
wredulus_pospolitus:
tfu tfu ... dobrze a=+3
10 lut 12:43
wredulus_pospolitus:
musialaś się gdzies w obliczeniach pomylić
10 lut 12:48
Blue: B=(2,0)
10 lut 12:49
Blue: bo mi wyszło 3x+2/3, a w odp mam 3x+6:(
10 lut 12:49
x3 :
| | 9−0 | |
?=y= |
| (x+2)−faktycznie |
| | 5−2 | |
Takie lekkie łatwe zadanko,choć nieco paskudnie zajebiste−jak prostytutki
z telewizyjno−tworkowego pigalaka.Ale uznanie dla Kiełbasy
11 lut 08:34
5-latek: Cyzby pan z BMW
11 lut 08:50