trygonometria
Jacek: POMOC !

mam rozwiazac rownanie :
√3
sin17x + 0.5sin5x + −−−− cos5x= 0
2
10 lut 11:46
wredulus_pospolitus:
iiii
10 lut 11:46
Jacek: jak to rozwiazac

jak doprowadzic kat 17x zeby bylo 5x lub co z tym zrobic ?
10 lut 11:49
Jacek: wiem ze sin5x i cos 5x maja wspolny kat 300
10 lut 11:49
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
0,5 = cos60
o
czyli:
| | √3 | |
0,5sin5x + |
| cos5x = sin(60o + 5x) |
| | 2 | |
stąd:
sin17x+sin(60
o+5x) = 0
czyli:
sin17x = −sin(60
o+5x)
wzory redukcyjne:
sin17x = sin(−(60
o+5x))
a stąd:
17x = −60
o − 5x + 2kπ
czyli:
22x = −60
o + 2kπ
x = ....
10 lut 11:51
Jacek: a gdzie podzial sie cos5x bo zniknal cY co sie z nim stalo
10 lut 11:54
Jacek: no wiem ze zamienilies gcos na sin z wzorw redykcyjnych ale pozniejon znika
10 lut 11:54
wredulus_pospolitus:
sin(x+y) = sinx*cosy + cosx*siny <−−− skorzystałem z tego podstawowego wzoru
10 lut 11:55
Jacek: ale tam jest 1/2 sin5x a nie √3/2 sin5x
10 lut 11:56
Jacek: aha ok ogarniam juz

dzieki
10 lut 11:57
Jacek: ej wredus ale tam powinno byc 30 stopni a nie 60
10 lut 11:59
Jacek: sin 30 = 1/2
cos 30 = √3/2
10 lut 11:59
wredulus_pospolitus:
no to bym miał sin30*sin5x + cos30*cos5x

i wtedy będzie inny wzór
a ja chcę dokładnie ten ... aby otrzymać sin17x + sin(jakiegoś tam kąta) = 0
10 lut 12:00
Jacek: aha
10 lut 12:02
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
i dlatego szukałem ... |
| = cos(jakiego to będzie kąta) |
| | 2 | |
10 lut 12:03