| 1 | ||
cosα=− | ||
| 15 |
| 15 | 15 | 15 | ||||
2 = | + | − 2* | cosα | |||
| 4 | 4 | 4 |
| 11 | 4 | 11 | ||||
cosα = | * | = | ||||
| 4 | 15 | 15 |
| √15 | ||
hściany bocznej = | a ; a −−− krawędź podstawy | |
| 2 |
| √15a | √15a | √15a | √15a | |||||
(a√2)2=( | )2+( | )2−2* | * | *cosα | ||||
| 4 | 4 | 4 | 4 |
| −1 | ||
cosα= | ||
| 15 |
no to masz źle hsciany bocznej
| a2 | 15 | √15 | ||||
h2 + | = 4a2 −> h2 = | a2 −> h = | ||||
| 4 | 4 | 2 |
hmmm
| a | ||
h12=(2a)2−( | )2 | |
| 2 |
| a2 | ||
h12=4a2− | ||
| 4 |
| 15a2 | ||
h12= | ||
| 4 |
| √15a | ||
h1= | ||
| 2 |
| 1 | √15a | |||
PΔBSC= | *a* | |||
| 2 | 2 |
| √15a2 | ||
PΔBSC= | ||
| 4 |
| 1 | √15a2 | ||
*|BF|*2a= | |||
| 2 | 4 |
| √15a | ||
BF= | ||
| 4 |
| 1 | ||
h2+( | a)2=(2a)2 | |
| 2 |
| 1 | ||
h2+ | a2=4a2 | |
| 4 |
| 15 | ||
h2= | a2 | |
| 4 |
| √15 | ||
h= | a | |
| 2 |
| 1 | √15 | 1 | |||
a* | a = | l*2a | |||
| 2 | 2 | 2 |
| √15 | ||
l= | a | |
| 4 |
| √15 | √15 | |||
(a√2)2=2( | a)2−2( | a)2*cosα | ||
| 4 | 4 |
| 15 | 15 | |||
2a2=2* | a2−2 | a2*cosα /2a2 | ||
| 16 | 16 |
| 15 | 15 | |||
1= | − | *cosα | ||
| 16 | 16 |
| 1 | 15 | ||
=− | cosα | ||
| 16 | 16 |
| 1 | ||
cosα=− | ||
| 15 |
no i gites
a tego to już w ogóle by mi się nie chciało liczyć