Liczby zespolone
marcin: Dana jest liczba zespolona:
z=2−2i √3
moduł z=?
Arg z=?
Im z=?
1/z=
10 lut 11:08
wredulus_pospolitus:
no Ty chyba se jaja robisz ... w ogóle znasz podstawowe twierdzenia odnośnie liczb zespolonych
10 lut 11:09
Romek: moduł z= √4+12=4 v −4
ArgZ=2
ImZ=2√3
1/z dopisz sobie
10 lut 11:15
Janek191:
z = a + b i
I z I =
√a2 + b2
| | a | | b | |
cos φ = |
| sin φ = |
| |
| | I z I | | I z I | |
Jeżeli 0 ≤ φ ≤ 2π , to Arg z = φ
im z = b
10 lut 11:16
wredulus_pospolitus:
Romek −−− 'moduł' jest zawsze dodatni
10 lut 11:16
wredulus_pospolitus:
Arg Z pomyliłeś z Re Z
10 lut 11:17
Janek191:
@Romek − moduł jest liczbą ≥ 0
Arg z − źle policzony !
10 lut 11:17
Romek: a sorry rzeczywiście z tym argz to nie zauważylem młój mózg przeczytał Rez sorry
10 lut 11:20
Janek191:
I z I = 4
| | 2 | | 2√3 | | √3 | |
cos φ = |
| = 0,5 sin φ = − |
| = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
więc
10 lut 11:24
Romek: cosφ=1/2 sinφ=−√3/2 więc to będzie 4 ćwiartka więc φ= 2pi−pi/3=5pi/3
10 lut 11:25
ania: | | sprzężenie z | |
a 1/z to nie czasem |
| |
| | |z|2 | |
10 lut 12:17
wredulus_pospolitus:
Aniu ... to juz wynika z przekształcenia dalszego
10 lut 12:20
Janek191:
Tak, bo
| 1 | | 1*( a − b i) | | a − b i | |
| = |
| = |
| |
| z | | ( a + b i)*( a − b i) | | a2 + b2 | |
10 lut 12:25