Geometria i granice
Kuba: Hej potrzebuje pomocy z rozwiązaniem 2 zadań.
1) Dany jestczworoscian o wierzchołkach A, B, C, D. Wyznaczyć odległość miedzy krawędziami AB i
CD.
A(3,−1,0) ; B(0,−7,3) ; C(−2,1,−1) ; D(3,2,6)
2)Obliczyć granice funkcji:
Lim(2−x)1√x−1 przy czym x−>1+
10 lut 10:35
wredulus_pospolitus:
1)
krok 1: wyznaczasz wektory [AB] i [CD]
krok 2: wyznaczasz płaszczyznę π1 z tych dwóch wektorów
krok 3: wyznaczasz wektor normalny płaszczyzny π1
krok 4: wyznaczasz prostą równoległą do π1, która przecina się z krawędziami AB i CD
krok 5: obliczasz długość odcinka EF (przecięcia się prostej z krawędziami)
10 lut 11:15
wredulus_pospolitus:
2) i na czym polega problem

brak symbolu nieoznaczonego
10 lut 11:15
Kuba: problem polega na tym ze niewiem jak sie do tego zabrac
10 lut 11:24
wredulus_pospolitus:
czyli nie potrafisz rozwiązywać granic jednostronnych, tak

10 lut 11:25
wredulus_pospolitus:
no to zaczynamy od podstaw granicy jednostronnej.
zapis x−−−>1
+ oznacza, że 'x kieruje się w stronę 1 ... ale jest od niej zawsze odrobinę
większy' czyli np. x=1,0000000000000000000000000000000000000000000001
w takim razie lim
x−>1+ (1−x) = (1 − 1
+) = 0
− ....
ponieważ masz 1 − 1.0000000001 =
−0.0000000001
| | 1 | | 1 | | 1 | |
czyli:limx−>1+ |
| = |
| = |
| = −∞ (stała przez liczbę |
| | 1−x | | 1 − 1+ | | 0− | |
baaaaaaaardzo bliską zeru dla liczbę baaaaaaaaaardzo dużą ... a znak 0
− oznacza, że dzielimy
przez liczbę ujemną)
10 lut 11:29
wredulus_pospolitus:
jak to przetrawisz to daj znak−sygnał
10 lut 11:30
Kuba: no to rozumiem, tylko najbardziej mnie rozwala jak to zapisać z tym ze tam w potędze jest ten
ułamek i pierwiastek. Bo to ze to sie tak odbywa jak ty to zapisałeś to jest logiczne i to
rozumiem.
10 lut 11:36
wredulus_pospolitus:
no to masz:
lim
x−>1+ (2−x)
1/(√x−1) =(2−1
+)
1/(1+ −1) = (1
−)
(1/0+) = (1
−)
(+∞) −> 0
dlaczego


zastanów się nad odpowiedzią na to pytanie
10 lut 11:38
Kuba: no dobra, czyli moge powiedzieć że moj tok rozumowania podług twojego jest jak najbardziej
poprawny, jednakże rozwiązując ten przykład tak samo jak ty zrobiłeś to wyżej moja
wykładowczyni powiedziała że to jest bzdura i mam nauczyć sie rozwiązywać granice.
No ale patrzac na to ze nie tylko ja to tak robie to chyba ona ma jakis problem....
10 lut 11:43
Kuba: Acha no i dzieki za pomoc, troche chyba nerwową w twoim wykonaniu ale jak najbardziej dla mnie
zrozumiałą
10 lut 11:44
wredulus_pospolitus:
ale pamiętaj, że to co ja napisałem jest to zapis 'wyjaśniający' ... gdybym tak napisał na
egzaminie to bym dostało 0pkt i jeszcze kopa w tyłek od profesora, że takie głupoty piszę
10 lut 11:45
Kuba: wiec jak rozpisać to tak zeby tego kopa nie dostac?
10 lut 13:43