Najmniejsza największa wartość w przedziale
alina: Proszę o pomoc
wyznacz najmniejszą największą wartość funkcji
y=−x+32/(x2) w przedziale domkniętym [1;6]
10 lut 10:26
zawodus: funkcja wygląda tak?
10 lut 10:35
alina: pomoże ktoś
10 lut 10:35
Bizon:
ile jeszcze można

?
| | −x+32 | | 32 | |
y= |
| czy y=−x+ |
| |
| | x2 | | x2 | |
10 lut 10:35
alina: tak
10 lut 10:35
alina: y= −x+32x2
10 lut 10:37
Bizon:
... licz pochodną ... przyrównuj do 0 i analizuj −
10 lut 10:38
PW: Obliczamy f(1) oraz f(6) − wartości na krańcach zadanego przedziału. Byłyby to ekstrema, gdyby
funkcja zachowywała się "grzecznie" na tym przedziale (rosła lub malała). Liczymy więc
pochodną funkcji, żeby to zbadać. Jeżeli okaże się, że f ma ekstremum lokalne w punkcie
x0∊[1, 6], to rozstrzygamy między
f(1), f(x0), f(6).
10 lut 10:41
alina: pochodna to −1−64/x3
10 lut 10:41
alina: policzyłam na krańcach otrzymałam 31 i −5 1/9
10 lut 10:43
5-latek: | | 64 | |
czy aby napewno (U{32}{x2)'= − |
| ? |
| | x3 | |
10 lut 10:45
5-latek: | | 0*x2−32*2x | | 64 | |
= |
| =− |
| wiec tyle sie rowna |
| | x4 | | x3 | |
10 lut 10:53
5-latek: Ale nie gniewaj sie na mnie za to
10 lut 10:54
alina: wydaje mi się♣ że nie masza racji pochodna z −x+32x2 to na pewno −1−64/x3
10 lut 11:45
5-latek: | | 32 | |
Tak wiem ale ja tylko policzylem ( |
| )' |
| | x2 | |
10 lut 11:50
5-latek: x
3−64=0 to (x−4)(x
2+4x+16)=0 to (x−4)=0 lub x
2+4x+16=0 ale dalej juz sama
10 lut 11:58
5-latek: | | 64 | |
Przepraszam na byc −1− |
| =0 |
| | x3 | |
to bedzie −x
3−64=0 dalej kombinuj
10 lut 12:01
wredulus_pospolitus:
ale co tu kombinować:
x
3 = −64
x = −
3√64 = −
3√26 = −2
2 = −4
10 lut 12:02
5-latek: Artur . Chcialem ze zeby to ze wzoru skroconego mnozenia rozwalila nasza kolezanka
10 lut 12:04
Janek191:
y' = − 1 − U{64}[x3}
Dla x > 0 jest y' < 0 więc funkcja maleje w całym < 1; 6 >
czyli
ymax = f(1)
ymin = f(6)
10 lut 12:10
Janek191:
y' = − 1 − U{64}[x3}
Dla x > 0 jest y' < 0 więc funkcja maleje w całym < 1; 6 >
czyli
ymax = f(1)
ymin = f(6)
10 lut 12:10
Janek191:
| | 64 | |
Miało być y' = − 1 − |
| |
| | x3 | |
10 lut 12:11
Janek191:
| | 64 | |
Miało być y' = − 1 − |
| |
| | x3 | |
10 lut 12:12
5-latek: A Alina pewnie juz po kolokwium
10 lut 12:14
Janek191:

Fajnie widać na wykresie
10 lut 12:16
Janek191:
Może się odezwie
10 lut 12:17
5-latek: Miejmy taka nadzieje
10 lut 12:18
alina: dziękuje bardzo
10 lut 13:15