równanie
dzyńdzyń: Hej, mam rozwiązać równanie ez = 1 + i√3
W odpowiedziach napisano, że x = ln2 i tej części nie rozumiem, pomożecie?
10 lut 09:57
Romek: a gdzie w tym równani masz x że chcesz go obliczyć

?
10 lut 10:49
Romek: chyba że z mamy zapisać w postaci z=x+iy
10 lut 10:50
Romek: zamień 1+i*√3 na eln1+i*√3
10 lut 10:54
dzyńdzyń: OK, nie rozumiem dlaczego 1 zmieniamy na ln, z tego wzoru: e
z = e
x∙(cosy + i∙siny) wynika, że
to powinno być po prostu e
1?
Pewnie banalny problem ale chyba mam zaległości
10 lut 11:30
Romek: nie chodzi o to że zamieniamy najpierw (1+i*√3) na eln(1+i*√3)bo to jest równoważne a
potem przyrównujemy tylko wykładniki stron równania bo funkcja ex jest rosnąca więc rówonść
będzie prawdziwa
10 lut 11:35
wredulus_pospolitus:
ekhm ... jak już to:
z = x+iy = |z|*eiy
10 lut 11:35
Romek: czyli z=ln(1+i*√3)
10 lut 11:37
dzyńdzyń: Znacie jakąś stronę na której są przykłady do tego typu zadań?
10 lut 12:11