Akustyka
Artur miast z mat to telew:
Docent K podał nam kiedyś ( w zamierzchłej przeszłości) takie zadanie:
Jeśli w menzurce o długości l,u wylotu której dźwięczy kamerton poziom wody
wynosi h1 to następuje wzmocnienie dźwięku,Następne takie wzmocnienie
występuje przy poziomie wody h2,Na tej podstawie wyliczyć częstotliwość
drgań kamertonu(prędkość dźwięku w powietrzu wynosi v[1Ma]).Zjawisko możliwie
dokładnie zilustrować odpowiednimi równaniami matematycznymi.Ale jak to
zrobić?
10 lut 08:14
x3 i pudel:
Można założyć że jeśli przy długości słupa powietrza w menzurce l−h
1(bądź l− h
2)
ilość długości ćwiartek fali dźwięku harmonicznego wynosi 2n−1 to w drugim przypadku ta ilość
to 2[n−1]−1
Teraz ( analogia do piszczałki zamkniętej ) możemy napisać poniższe równania:
| ⎧ | |l−h1−(l−h2)|=λ4[(2n−1)−(2{n−1}−1)] | |
| ⎩ | v=λf |
|
| | v | |
Czyli ostatecznie: f= |
| |
| | 2|h1−h2| | |
10 lut 09:31
wredulus_pospolitus:
I znowu sam sobie zadajesz pytanie z fizyki, na które sobie później odpowiadasz i czekasz na
nie wiadomo co .... a jak tylko ktoś raczy się odezwać to zaczynasz wklejać tą samą formułkę o
telewizyjnych prostytutkach.
10 lut 09:36
o: Zaraz pojawi się obywatel.. Czemu on jeszcze nie jest zablokowany i wypisuję te głupoty rodem z
psychiatryka chodzi o obywatela.
10 lut 11:16