).
Sytuację należy podzielić na dwa przypadki:
1) osoba A (która się zajmujemy) przychodzi w przedziale 8.30−11.30
wtedy osoba B by musiała przybyć na spotkanie gdzieś w 'oknie' 1h (30min przed osobą A, ale nie
później jak 30min po osobie A)
| 3 | |
<−−−− taka jest szansa , że osoba A będzie we wskazanym przedziale czasowym (8.30 − | |
| 4 |
| 1 | |
<−−− taka jest szansa, że osoba B przybędzie w 'oknie' 1h) | |
| 4 |
| 3 | 1 | 3 | ||||
stąd P(1) = | * | = | ||||
| 4 | 4 | 16 |
| 0,5 + 1 | ||
średnie 'okno' w którym musi się zmieścić to: | = 0,75h | |
| 2 |
| 1 | |
<−−−− taka jest szansa , że osoba A będzie we wskazanym przedziale czasowym (8.00−8.30 | |
| 4 |
| 0.75 | |
<−−− taka jest szansa, że osoba B przybędzie w 'oknie' | |
| 4 |
| 1 | 0.75 | 0.75 | ||||
stąd P(2) = | * | = | ||||
| 4 | 4 | 16 |
| 3 | 0.75 | 3.75 | 15 | |||||
Pr = | + | = | = | |||||
| 16 | 16 | 16 | 64 |