I AC I2 = 122 + 162 = 144 + 256 = 400
I AC I = 20
PΔABC = 0,5*12*16 = 96
oraz
0,5 *I AC I*r = PΔABC = 96
0,5*20*r = 96
10 r = 9,6
r = 9,6
−−−−−
oraz
x2 + r2 = 122
x2 + 9,62 = 144
x2 = 144 − 92,16 = 51,84
x = 7,2
−−−−−−−
2y = 20 − 2x = 20 − 2*7,2 = 20 − 14,4 = 5,6
y = 2,8
−−−−−−
| r | x + 2y | ||
= | |||
| r1 | x + y |
| 9,6 | 12.8 | ||
= | |||
| r1 | 10 |
| 1 | 1 | |||
V = 2* | π r2*x + 2* | π*( r2 + r*r1 + r12)*y = | ||
| 3 | 3 |
| 2 | 2 | |||
= | π *92,16*7,2 + | π*(9,62 + 9,6*7,5 + 7,52)*2,8 = | ||
| 3 | 3 |
| 2 | ||
= 442,368 π + | π*(92,16 + 72 + 56,25)*2,8 = 442,368 π + 411,432 π = 853,8 π | |
| 3 |
Inny sposób rozwiązania.
Wyznaczamy długość przekątnej:
||d|| = √122 + 162 = 20.
Można zauważyć symetrię wzdłuż prostej poprowadzonej przez odcinek b, a zatem objętość
będzie:
V = 2*13π(xa2 + (20−x)a2 − 10b2) = 203π(2a2 − b2)
Zatem wystarczy wyznaczyć a oraz b. Korzystając z rachunku wektorowego wyznaczamy cosα
| u∘d | (0,12)∘(16,12) | 12*12 | 3 | |||||
cosα = | = | = | = | |||||
| ||u||*||d|| | 12*20 | 12*20 | 5 |
| 4 | ||
sinα = √1−cos2α = | ||
| 5 |
| sin(90o−α) | cosα | 3 | ||||
tanβ = | = | = | ||||
| cos(90o−α) | sinα | 4 |