Wielomian
Bran: −x
3+2x
2+5x−6 ≤ 0
proszę o pomoc w rozwiązaniu!
10 lut 01:48
Marcin: Możesz np podzielić ten wielomian przez (x−3)
10 lut 01:50
Bran: rozpiszesz mi to bardziej?
10 lut 01:52
Marcin:
−(x−3)(x
2+x−2)≤0
10 lut 01:58
Janek191:

Liczba 3 jest pierwiastkiem równania − x
3 + 2 x
2 + 5 x − 6 = 0 , więc
można podzielić wielomian przez x − 3
( − x
3 + 2 x
2 + 5x − 6 ) : ( x − 3) = − x
2 − x + 2
x
3 − 3 x
2
−−−−−−−−−−
− x
2 + 5 x
x
2 − 3x
−−−−−−−−−−
2x − 6
− 2x + 6
−−−−−−−
0
− x
2 − x + 2 = 0
Δ = 1 − 4*(−1)*2 = 1 + 8 = 9
√Δ = 3
| | 1 − 3 | | 1 + 3 | |
x = |
| = 1 lub x = |
| = − 2 |
| | −2 | | −2 | |
dlatego
− x
3 + 2 x
2 + 5 x − 6 = ( x − 3)*( x − 1)*( x + 2) ≤ 0
Szkicujemy wykres W(x) = − x
3 + 2 x
2 + 5 x − 6
i odczytujemy rozwiązanie
Odp. x ∊ < − 2; 1 > ∪ < 3 ; +
∞ )
==========================
10 lut 02:04
Marcin: ale Bran prosił tylko o pomoc
10 lut 02:07
5-latek: Daj sobie spokoj Marcin . To nic nie da .
10 lut 09:17
Domel: Bran możesz też spróbować przekształcić lewą stronę
−x3 + 2x2 +5x − 6 = −x3 + 2x2 − x +6x − 6
Jak to ładnie pogrupujesz to wyjdzie ci iloczyn funkcji liniowej i kwadratowej.
Z liniowej dostaniesz 1 miejsce zerowe a z funkcji kwadratowej poprzez deltę wyjdą
ci 2 pozostałe pierwiastki
10 lut 11:21