Wyznacz punkty z wykresu x^2 leżące najbliżej punktu P=(0,2)
Norbi: Wyznacz punkty z wykresu x2 leżące najbliżej punktu P=(0,2)
10 lut 00:51
Ada: A=(x,x2) − punkt leżący na paraboli
f(x)=d2=(x−0)2+(x2−2)2 − funkcja opisująca kwadrat odległości dowolnego punku na paraboli
od punktu P
Znajdź jej minimum.
10 lut 00:54
Norbi: Dzięki
10 lut 09:07
Norbi: Wyszły mi 3 punkty : (0,0) (3/2,9/4) (−3/2,9/4) czy ktoś może zweryfikować moją odpowiedź ?
10 lut 09:44
...:

... jak widzisz NIE
10 lut 10:16
AS: Odp. x = ±√3/2, x = 0
10 lut 11:08
Janek191:

Wykres funkcji f (x) = x
4 − 3 x
2 + 4
bo
d
2 = f(x) =( x − 0)
2 + ( x
2 − 2)
2 = x
2 + x
4 − 4 x
2 + 4 = x
4 − 3 x
2 + 4
| | √6 | | √6 | |
f '(x) = 4 x3 − 6 x = 2x*( 2 x2 − 3) = 0 ⇔ x = 0 lub x = − |
| lub x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Minima lokalne dla x = − 0,6
√6 i x = 0,5
√6
zatem szukane punkty, to
A
1 = ( − 0,5
√6 ; 1,5) , A
2 = ( 0,5
√6; 1,5 )
======================================
10 lut 11:09
Janek191:
Pomyłka

minima dla x = − 0,5
√6 i x = 0,5
√6
10 lut 11:11
AS: U mnierównież , odpada przypadek x= 0
10 lut 12:32
Bizon:
x=0 odpada, bo analizując pochodną x=0 nie spełnia drugiego warunku
Chcąc się "przyczepić" do rozwiązania
Janka191 można by rzec, ze analizował
funkcję d
2=... a nie d=.... bez stosownego stwierdzenia −
10 lut 12:39