matematykaszkolna.pl
ciagi, zbieznosc @_@:
 (−1)n 
Niech an =

dla n ∊ N, Wówczas ciąg (an):
 n2 
a) jest/nie jest ograniczony bo... b) posiada/nieposiada podciągu zbieżnego do 0, bo.. Jeśli chodzi o ograniczenie to rozumiem, ze nie jest ograniczony poniewaz nie jest monotoniczny? Ale nie bardzo wiem, jak zrobic b) .. mam tutaj rozdzielic na podciagi na a2n i a2n+1 i obliczyc ich granice?
10 lut 00:47
ICSP: Ograniczony z góry przez np 2 oraz z dołu przez np −2 b) Posiada dwa podciągi zbieżne do 0 Twój pomysł emotka
10 lut 00:50
@_@: ok, z b) dalem sobie rade ale dalej nie wiem co z a) jak mam zbadac czy jest ograniczony?
10 lut 01:00
ICSP: Rozpisz dla parzystych i nieparzystych.
10 lut 01:13
@_@: ok, chyba juz rozumiem ciag jest ograniczony z dolu przez −1 i z gory przez 1/4 dobrze?
10 lut 01:17
ICSP: Np. Możesz również napisać, ze jest ograniczony z dołu przez −5 oraz z góry przez 1011.
10 lut 01:19
ICSP: Gdyby pytanie było o kres to wtedy trzeba się już bardziej pobawićemotka
10 lut 01:19
@_@: jak −5 i 1011? skoro ten ciag nie osiaga takich wartosci : :
10 lut 01:21
ICSP: Nie musi ich osiągać. Ważne aby były większe (ograniczenie górne) albo mniejsze (ograniczenie dolne) od każdej wartości ciągu 1011 jest większe od dowolnego wyrazu tego ciągu zatem jest jego ograniczeniem górnym.
10 lut 01:23
@_@: czyli wystarczy ze napisze, ze jest ograniczony bo przyjmuje maksymalna i minimalna wartosc skonczona?
10 lut 01:25
ICSP: i podasz ta wartość.
 n! 
Np. Ciąg

nn 
Jak widać przyjmuje on tylko wyrazu dodatnie. Zatem dowolna liczba ujemna jest ograniczeniem dolnym tego ciągu. Wystarczy jakąś wybrać, np −eπ
10 lut 01:28