@@@@
qu: Już ostatnie na dziś
Przez punkt dzielący wysokość stożka w stosunku 2:5 (licząc od wierzchołka) poprowadzono
płaszczyznę równoległą do podstawy stożka. Oblicz stosunek objętości brył , na które ta
płaszczyzna podzieliła stożek
10 lut 00:09
Eta:
| V(małego st) | | 2 | |
| = k3 , gdzie k = |
| −− skala podobieństwa |
| V(dużego st) | | 5 | |
10 lut 00:16
qu: a jak promień wyliczyć ?
10 lut 00:24
Eta:
Do czego Ci potrzebny promień ? ( w tym zadaniu zbędny
10 lut 00:26
qu: a objętości da radę bez promienia wyliczyć ?
10 lut 00:28
Eta:
W zadaniu masz podać stosunek objętości
stożka małego DCE do stożka ściętegoABED
10 lut 00:31
qu: już chyba dzis nie myśle, nie ogarniam tego.
mam porównać objętości czyli policzyć v1 i v2 i wyjdzie mi stosunek ?
10 lut 00:36
Eta:
V−− objętość st. ABC
| | 117 | |
V(ABDE)= V−V(DEC)= |
| V |
| | 125 | |
| V(DEC) | |
| = .......... |
| V(ABDE) | |
10 lut 00:38
10 lut 00:47
Eta:
ok
10 lut 00:48
qu: tylko w odp mam 8:335
10 lut 00:50
Eta:
To zła odp !
10 lut 00:57
qu: Chyba masz rację

Zrobiłem drugie zadanie, o samo tylko stosunek 3:4 Twoim sposobem i wyszło tak jak jest w odp.
Dziękuję :}
10 lut 01:02
Eta:
10 lut 01:02