Madzia1819: Rowerzysta wjeżdża pod górę bez pedałowania z prędkością opisaną równaniem
v(t)=12−1,5t[m/s]
Po jakim czasie rowerzysta zatrzyma się? Zilustruj daną sytuację w układzie współrzędnych.
25 paź 10:45
Zbronek: rowerzysta zatrzyma się gdy v(t)=0 czyli po 8s.
25 paź 11:55
Madzia1819: a jakieś obliczenia do tego i układ współrzędnych
25 paź 11:59
Zbronek: 12−1,5t[m/s] =0 ⇒t=8s
w ukł. wsp. będzie to odcinek na prostej v(t)=12−1,5t
dla 0 ≤t≤8 (o końcach (0,12) i(8,0) −miejsca przecięcia prostej z osiami)
25 paź 12:38