Pan A i pan B mają otynkować dom
toja: Pan A i pan B mają otynkować dom. Przez 6 godzin pracował pan B, a przez 2 godziny pan A.
okazało się, że otynkowali dopiero 20% wszystkich ścian. Gdyby pracował sam pan A, to
wykonałby całą pracę o 15 godzin wcześniej niż pan B. W ciągu ilu godzin pan A otynkowałby
cały dom?
9 lut 21:53
wredulus_pospolitus:
A −−− taki procent robi w ciągu godziny pan A
B −−− taki procent robi w ciągu godziny pan B
x −−− ile godzin by robił cały dom pan B, gdyby robił samodzielnie
6B+2A = 20%
(x−15)A = xB
xB = 100%
układ trzech równań z trzema niewiadomymi ... do dzieła
9 lut 21:55
pigor: ..., lub niech
x=?− szukany
czas pracy pana A
i y − czas pracy pana B, to z warunków zadania masz
układ równań np. taki
2x+6y=22%*1 i x=y−15 i
x>0 ⇒
⇒
2x+
6x+15=
15 /*5x(x+15) ⇔ 10(x+15)+30x= x(x+15) ⇔
⇔ 40x+150=x
2+15x ⇔
x2−25x−150=0 i
√Δ=
√252+4*150}=
√49*25=35,
zatem x=
12(25+35)= 30 >0 ; odp. pan A otynkowałby dom w ciągu
30 godzin .
10 lut 00:46
Eta:
@
pigor masz literówkę
22% a ma być
20%
10 lut 01:06
pigor: ..., dzięki; na szczęście. ...

"w głowie" miałem 20%, bo dalej piszę
15.
10 lut 01:19
Eta:
| | 1 | |
Właśnie zastanawiałam się czemu piszesz |
| , skoro wpisałeś 22% |
| | 5 | |
10 lut 01:26