Wyznacz wszystkie wartości parametru m
hejoo: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2−2mx−m3−m2+m+2=0 ma dwa różne
pierwiastki x1,x2 takie, że (x1−x2)2>8m−8.
9 lut 21:48
Darth Mazut: Wzory Viete'a znamy?
9 lut 21:50
tojaaaa: a co tu z wzorów Viete'a?
9 lut 21:56
Darth Mazut: (x1 − x2)2 = x12 −2x1x2 + x22
(x1 + x2)2 = x12 + 2x1x2 + x22
(x1+x2)2 − 4x1x2 = (x1−x2)2
9 lut 22:01
Mila:
Mozna bezpośrednio z wzorów na pierwiastki.
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | | −√Δ | |
( |
| − |
| )2= |
| )2=Δ |
| | 2a | | 2a | | a | |
Δ>8m−8
9 lut 22:14