Rozwiąż równanie
Michał: Rozwiąż równanie Ix − Ix−3II<4
Mam problem, ponieważ mi wychodzi x ∊należy do (−12; 3,5)
A w odpowiedziach mam rozwiązanie x ∊ (−12,∞)
Może mi ktoś powiedzieć jak rozwiązać poprawnie?
9 lut 21:19
wredulus_pospolitus:
sprawdźmy:
niech x=10
|10−|10−3|| = |10 − 7| = |3| = 3 < 4 ... no i się zgadza
więc Twoje na pewno nie jest poprawne
9 lut 21:21
wredulus_pospolitus:
zauważ, że dla x≥3 masz:
|x−|x−3|| = |x−(x−3)| = |3| = 3
więc nierówność spełnia NA PEWNO każdy x ≥3
9 lut 21:22
Michał: Faktycznie, wyszło mi −3<4 i uznałem to za sprzeczne, a to jest tożsamościowe i spełnione jest
dla każdego x≥3 prawda?
9 lut 21:33
wredulus_pospolitus:
prawda ... tylko +3<4 winno Ci wyjść
9 lut 21:34
Michał: Niemożliwe...
w tym drugim założeniu mam x∊<3;∞)
x−x−3<4 v x−x−3>−4
−3<4 v −3>4
tożsamościowe v sprzeczne
9 lut 21:37
wredulus_pospolitus:
bzduuura
x−x
−3<4
powinno być x−
(x−3
) <4
czyli x−x
+3<4
uważaj na znaki
9 lut 21:46
wredulus_pospolitus:
po drugie ... 21:37 to chyba nie ma być koniec zadania ... bo jeżeli tak to masz o wiele za
mało 'sytuacji'
9 lut 21:47
Michał: nie no oczywiście mam jeszcze drugie założenie z x∊(−∞;3) z którego otrzymuję rozwiązanie, że
x∊(−12;3,5)
Co do znaków to faktycznie mój błąd. Dzięki bardzo za pomoc, pozdrawiam
9 lut 22:01
wredulus_pospolitus:
Michał ... jak z założenia x<3 może Ci wyjść m.in. rozwiązanie x=3.12
9 lut 22:47