ciągi
figlarz: Lewa strona równania jest sumą kilku początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego. Oblicz x.
−7−3+1+...+x=110
9 lut 20:41
figlarz: Proszę o pomoc
9 lut 20:41
kaka: tak masz zapisane w zeszycie?
9 lut 20:47
figlarz: w książce
9 lut 20:56
kaka: Masz : r=4 a1=−7 Sn=110 i działaj
9 lut 20:59
agulka:
r=4
| | a1+an | |
Wzór na sumę n−początkowych wyrazów c. arytm to Sn= |
| *n. |
| | 2 | |
Z treści zadania wynika, że S
n=110, a
1=−7, a
n=x, czyli wzór przyjmuje postać:
Wzór ogólny na n−ty wyraz c arytm. to: a
n=a
1+(n−1)*r.
Z treści zadania wynika, że a
n=x, a
1=−7, czyli wzór przyjmuje postać:
x=−7+(n−1)*4 (2)
Teraz wystarczy rozwiązać układ równań (1) i (2)
Mi wyszło a
n =10, czyli x=29
9 lut 21:01
Bizon:
... dla porządku to nie an=10 ale n=10 czyli a10=x
9 lut 21:05
agulka: Dokładnie tak. Mój błąd, sorki
9 lut 21:12