| 1 | ||
Wykres funkcji liniowej f jest prostopadły do prostej y= | x−11 i przechodzi przez punkt | |
| 4 |
| 1 | ||
1) piszesz równanie prostopadłej do prostej y= | x−11 i przechodzącej przez punkt (0,2) | |
| 4 |
Miejsce zerowe odczytujemy z osi OX Czyli w jaim punkcie wykres funkcji przecina os OX
Ten czerwony punkt jest to przykladowe miejsce zerowe (nie do tego zadania ) ale widzisz ze
ten punkt ma wspolrzedne (x,0) czyli wspolrzedna xowa=x a wsprzedna yowa=0
czyli teraz do wzoru funkcji y=−4x+2 wstwaiasz za y=0 i wiliczasz x i piszesz jakie
wspolrzedne ma miejsce zerowe
ten zielony wykres to wykres funkcji y=−4x+2
| 1 | ||
x= | ||
| 2 |
pozdrawiam i