Mam problem z jeszcze jednym zadaniem :/
Karla : Wielomian P(x)=W(x)−K(x) jest siódmego stopnia oraz W(x)=mx7−6x5+2,
K(x)=3x3−6x5+(3m+2)x7. Wynika stąd, że liczba m jest różna od: A.3 B.−1 C.1 D.0
9 lut 20:14
Eta:
m≠ 3m+2 ⇒ m≠ .......
9 lut 20:17
Darth Mazut: Jeśli wielomian P(x) który powstaje po odjęciu pozostałych wielomianów ma być stopnia siódmego
to przy odejmowaniu tych wielomianów współczynniki przy x7 nie mogą się zerować (bo nie
powstałby p(x) w stopniu 7) dlatego rozwiązać trzeba m ≠ 3m + 2 stąd m ≠ −1
9 lut 20:19
Karla : Nie rozumiem

..możesz mi to ułatwić i zrobić mi te zadanie? jest mi koniecznie potrzebne na
jutro a nie wiem jak je zrobić
9 lut 20:19