.
Kenia: Jak znaleść granicę takiego ciągu:
n√5n2 − 2n + 1
to jest pierwiastek n−tego stopnia
9 lut 19:52
ICSP: Trzy ciągi.
9 lut 19:52
Kenia: a może ktoś rozwiązać, bo nie wiem jak, myli mnie ten minus tam
9 lut 19:56
ICSP: 1 ≤ 5n2 − 2n + 1 ≤ 5n2 + 1 ≤ 5n2 + 5n2 = 10n2
Począwszy od n = 2 (dla n = 1 chyba też zachodzi)
czyli
n√1 ≤ n√5n2 − 2n + 1 ≤ n√10n2
9 lut 20:00
Kenia: nie rozumiem. Skąd Ci się wzięło tam 10n2 ?
9 lut 20:03
ICSP: 1 ≤ 5n2 dla n > 1
zatem
5n2 + 1 ≤ 5n2 + 5n2 dla n > 1
dalej to tylko dodawanie.
9 lut 20:24