prawdopodobieństwo
Madzialena: Jakie jest prawdopodobieństwo, ż maciora urodzi czworaczki tej samej płci?
pomoże ktoś? pilne, już na prawdę nie mam pomysłu na to zadanie, próbowałam wszystkiego
9 lut 19:47
daras: wszystkiego? a eksperymenty z maciorami tez?
9 lut 20:50
PW: A mamy jakieś dane z weterynarii (np. częstość rodzenia się maciorek malutkich), czy narodziny
świnek traktujemy jak doświadczenie powtórzone 4 razy (zamiast obserwować świnki w smrodzie
równie dobrze można rzucać 4 razy monetą przy barze?
9 lut 22:37
Madzialena: dokladnie bez znaczenia... rownie dobrze moze byc tresc ze 4razy ma wypasc reszka
a zakladamy jak sadze ze w motach rodza sie zawsze po te 4 maciorki
ja obliczylabym to ze wzoru na prawdopodobienstwo Bernoulliego gdzie "p" to bedzie p=5 ( bo
jest szansa pol na pol co do rodzaju płci, , "n" to będzie 4, "k" tak samo i wyjdzie
prawdopodobienstwo p=0,0625, ale nei wiem czy mój tok rozumowania jest dobry
10 lut 02:55
Janek191:
P( A) = 0,54 = 0,0625
jeżeli prawdopodobieństwo urodzenia prosiąt różnej płci jest takie same = 0,5.
10 lut 03:24
Madzialena: p=0,5*
10 lut 05:23
wredulus:
Jak dla mne to bedzie 2*(0.5)4 w koncu nie ma podane ktorej plci maja byc male
10 lut 07:32
Madzialena: Ale czy zabieg pomnożenia razy 2 nie zwiększy przypadkiem zakresu próby na 8 maciorek?
10 lut 08:13
Janek191:
Wredulus ma rację !

Mogą się urodzić 4 samczyki lub 4 samiczki.
10 lut 10:49