Pomoże ktoś?
Karla : Funkcja kwadratowa q okreslona jest wzorem q(x)=x2−4. Aby wykres tej funkcji miał dokładnie
jeden punkt wspólny z protą y=2, należy go przsunąc o :A. 6 jednostek w prawo wzdłuż osi OX
B. 6 jednostek do góry wzdłuż osi OY C. 6 jednostek do dołu wzdłuż osi OY D. 2 jednostki w
lewo wzdłuż osi OX
9 lut 19:44
DM: Jak nie trzeba algebraicznie to z rysunku byłoby najprościej
9 lut 19:48
Karla : a możesz mi pomóc i przedstawić to w postaci algebraicznej ? bo ja niestety wgl nie mam pojęcia
nawet jak to zacząc
9 lut 19:49
5-latek:
9 lut 19:50
5-latek: To trzeba odczytac z rysunku
9 lut 19:52
Karla : dziękuje , ale ja nic z tego rysunku nie rozumiem , możesz go chociaz opisać, jakoś oznaczyć?
9 lut 19:52
DM: Fioletowy kolor to wykres funkcji x2−4 a zielona jest prosta y = 2, co musisz zrobić z prostą
żeby przecinała się w 1 miejscu z parabolą?
9 lut 19:57
Karla : dziękuję, 6 jednostek do góry wzdłuż osi OY?
9 lut 19:59
DM: Tak
9 lut 20:01
5-latek:

Zielomy to y=2
a rozowy to y=x
2−4
Teraz zobacz Jesli ten wykres rozowy bedziesz przesuwac w prawo lub w lewo wzdluz osi
OX to te wykresy beda mialy zawse dwa punkty wspolne , Widziesz to?
Wiec zeby te wykresy mialy jeden punkt wspolny to co nalezy zrobic z tym rozowym wykresem ?
Jak go przesunac wzdluz osi OY? DO gory czy na dol ?
O ile jednostek ? To wszystko widac na rysunku . Napisz tu
Musi zaistniec taka sytuacja jak na tym rysunku
9 lut 20:02
5-latek: A ja sie tyle napisalem
9 lut 20:03
Darth Mazut: Myślałem że wziąłeś się za inne zadanie, tak to bym zaczekał
9 lut 20:04
Karla : bardzo dziękuje za pomoc
9 lut 20:04
5-latek: Nic nie szkodzi . Moze nasza kolezanka jeszce tu zajrzy
9 lut 20:05
Karla : tak, tak, juz wszystko rozumiem, dziekuje wam
9 lut 20:06
5-latek: A ona juz zajrzala
9 lut 20:06