Średnica okręgu jest podstawą trójkąta ABC. Z wierzchołka C leżącego na okręgu p
Iz_A: Średnica okręgu jest podstawą trójkąta ABC. Z wierzchołka C leżącego na okręgu poprowadzono
wysokość CD, która podzieliła średnicę na odcinki długości 3√2 cm i 6√2 cm. Oblicz
wysokość CD.
9 lut 19:42
Eta:

trójkąt ABC jest prostokątny (dlaczego?
|DC|=h , h>0
z podobieństwa trójkątów ADC i DBC
| | h | | 6√2 | |
|
| = |
| ⇒ h2=.......... ⇒ h=........ |
| | 3√2 | | h | |
9 lut 19:48
Iz_A: A dlaczego z podobieństwa powstało takie założenie?
9 lut 19:53
5-latek: A co wiemy o wysokosci w trojkacie prostokatnym opuszczonej z wierzcholka kąta prostego ?
9 lut 20:20