rownanie z szeregiem geometrycznym
ninaxx: Rozwiąż równanie: 29 3√x2 − x 3√x= 80+ 16+ 165+...
9 lut 19:16
ICSP: x ∊ R
Problemem zapewne jest lewa strona
| | 16 | | 1 | |
Jest to nieskończony szereg geometryczny o ilorazie : |
| = |
| |
| | 80 | | 5 | |
zatem można łatwo policzyć jego sumę :
Zatem równanie to : x
3√x − 29
3√x2 + 100 = 0
Dalej nie powinno być problemów.
9 lut 19:37
ninaxx: No wlasnie to jest dla mnie oczywiste ale pytanie co zrobic z pierwiastkami trzeciego stopnia ?
9 lut 19:41
ICSP: podstawienie t = 3√x2 wtedy t2 = 3√x4 = x3√x
9 lut 19:41
Bizon:
| | 80 | |
po prawej stronie S={q1}{1−q}= |
| =100 |
| | 1−0,2 | |
3√x2=t gdzie t...
−t
2+29t−100=0 itd −
9 lut 19:43
ICSP: Dostaniesz wirtualnego pluszowego misia za logiczne myślenie jeśli podczas liczenia delty
użyjesz wzoru a2 − b2 aby rozłozyć ją na czynniki i łatwiej znaleźć pierwiastki.
9 lut 19:44
Domel: A po co delta?
Można chyba prościej:
−t2 + 29t − 100 = −t2 + 25t + 4t − 100 = −t(t−25) + 4(t−25) = (t−25)(−t+4)
t=25 ∪ t=4
3√x2 = t => x2 = t3
x2 = 15625 ∪ x2 = 64
x = ±125 ∪ x = ±8
9 lut 23:16