..
Roni.: Oblicz jakie większe pole może mieć trójkąt w którym suma długości boku wysokości opuszczonej
na ten bok jest równa 10.
9 lut 19:06
5-latek: Napisz jeszce raz porzadnie tresc zadania
9 lut 19:09
Roni.: Oblicz jakie największe pole może mieć trójkąt w którym suma długości boku wysokości
opuszczonej
na ten bok jest równa 10.
9 lut 19:13
exevan: h+a=10?
9 lut 19:53
Eta:
h+a=10 ⇒ h= 10−a , a∊(0,10)
P= 0,5a*h
P(a)= 0,5*a(10−a)= −0,5a
2+5a −−− to f. kwadratowa parabola ramionami do dołu
h
max= 10−5=5
P
max= 0,5*5*5=.......
9 lut 20:12