czy rozwiązanie tego zadania jest poprawne?
xyz: ln(x2+3) − 2ln(√x) > ln(4)
(x2+3) − (√x)2 > 4
x2 + 3 − x > 4
x2 − x − 1 > 0
Δ = 1 +4 = 5
√Δ=√5 i dalej miejsca zerowe , wykres pomocniczy i odczytanie gdzie x > 0
9 lut 18:52
J: Od poczatku żle. Jakim sposobem "pozbyłeś" się logarytmów ?
Gdzie założenia ?
9 lut 18:55
xyz: a nie mogę się ich pozbyć skoro podstawa jest ta sama?
9 lut 18:57
J: Katastrofa. Czy np. √3 − √2 = 3 − 2 = 1 ?
9 lut 19:04
xyz: jak Ty pomagając rozwiązać komuś zadanie zapomniałeś o założeniach to nikt Cię nie zglebił
tylko kulturalnie zwrócił Ci uwagę
9 lut 19:09
J: To ja Ci kulturalnie podam wzór: ln(x
2 + 3) − 2ln(
√x) = ln(x
2+3) − ln(
√2)
2
9 lut 19:16
xyz: już sobie ten wzór znalazłam, ale dziękuję za pomoc
9 lut 19:18