funckja
matmematyka: wyznacz dzidzine funkcji
√x+1
f(x)= √3−2x + −−−−−−−
x2−x
25 paź 07:59
matmematyka:
okresl dzidzine tej funckji,czy posiada miesjce zerowe?odp uzasadnij,oblicz wartosc funckjidla
argumentu(−9)
x−2
−−−−−−−
√−x
25 paź 08:03
matmematyka:
25 paź 11:43
tim: Pomagam.
Ale musisz odpowiedzieć mi na pytania:
W jakiej klasie jesteś?
Czy miał(e)aś liczby zespolone?
Na razie tyle.
25 paź 11:46
matmematyka: nei w 3 lo
25 paź 12:32
tim: Więc tak.
Jakie liczby w takim razie, mogą znajdować się pod pierwiastkiem?
Jaka liczba nie może pojawić się w mianowniku ułamka?
25 paź 12:41
matmematyka: jakbym wiedziala bym nei pisala
25 paź 13:38
tim: matematyka.. To jest III LO...
Powinnaś zacząć powtarzać.
W mianowniku nie może być liczby 0.
Pod pierwiastkiem mogą być tylko liczby nieujemne.
Więc:
Ty zrobisz I, ja zrobię II.
√−x ≠ 0
−x ≥ 0
x ≠ 0
x ≤ 0
Dziedzina: x < 0
Miejsce zerowe:
| x − 2 | |
| = 0 ⇔ x − 2 = 0 → x = 2 (ale 2 nie należy do dziedziny, zatem brak miejsca |
| √−x | |
zerowego).
Oblicz dla −9 sama.
25 paź 13:42