Funkcja kwadratowa
Roni.: Napisz wzór w postaci ogólnej funkcji kwadratowej, wiedząc, że jej wykresem jest parabola o
wierzchołku w punkcie (2,1) oraz że liczba 3 jest miejscem zerowym tej funkcji. Wyznacz drugie
miejsce zerowe funkcji f i zapisz jej wzór w postaci iloczynowej.
9 lut 18:43
Roni.: ?
9 lut 20:23
ICSP:
mamy :
f(x) = a(x−1)(x−3) . Wstawiając współrzędne wierzchołka
1 = a(2−1)(2−3)
a = −1
f(x) = −(x−1)(x−3) = −x
2 + 4x − 3
9 lut 20:29
5-latek: Jesli masz wierzcholek to mozesz skorzystac z postaci kanonicznej funkcji y=a(x−xw)2+yw
Wiec xw=2 yw=1 to postac ta bedzie taka y=a(x−2)2+1
Wiemy ze liczba 3 jest miejscem zerowym tej funkcji wiec ten punkt bedzie nalezal do wykresu
tej funkcji . Bedzie on mial wspolrzedne (3,0) . A skoro nalezy do wykresu to znaczy ze
spelnia to rownanie wiec bedzie 0=a(3−2)2+1 wylicz z tego a
Podstaw do wzoru y=a(x−2)2+1 i napisz wzor w postaci ogolnej (wzory skroconego mnozenia
znasz .
majac postac ogolna wylicz x1 i x2 −jedno miejsce juz masz
Majac x1 i x2 i a napisz postac iloczynowa
9 lut 20:37