ciągi
dżasta : wyrazami ciągu an są kolejne liczby naturalne, które przy dzieleniu przez 7 dają resztę 3.
Pierwszy wyraz tego ciągu jest równy 3. Wynika stąd, ze
A. a7=7
B. a7=17
C.a7=45
D.a7=52
9 lut 18:40
5-latek: a1=3 a2=10 bo 10:7=1 i r3 a3=17 bo 17:7=2 i r 3 a4=24 zauwazylas ile
dodaje do kazdego nastepnego wyrazu ciagu ? wiec policz a7
9 lut 18:46
5-latek: Zeby nie bylo 3:7=0 i reszty 3
9 lut 18:47
dżasta : r=7
a7 = a1 + (n−1)r = 3+(7−1)7= 3+6*7=45
9 lut 19:00
5-latek: Widzisz . Jestes madrą dziewczyną .

Wiec z czym na poczatku byl problem ?
9 lut 19:05