n
Radek:

jeśli mam ostrosłup praw. trójkątny i kat dwuścienny to to czy odległość x
1p x
2p jest zawsze
równa ?
9 lut 18:37
Mila:
Nie.
9 lut 18:43
Radek:
Dziękuję, to już Pani rozwiała moje wątpliwości
9 lut 18:45
Mila:
Coś zapomniałeś o równaniach trygonometrycznych. Miało być jedno każdego dnia.
9 lut 18:54
Radek:
Ostatnio nie było mnie dwa dni, bo byłem chory i uzupełniałem barki które mam. Od jutra już
będą tę równania. Teraz przerabiam wielomiany i z tym mam większy kłopot.
9 lut 18:56
Mila:
Powodzenia.
9 lut 19:55
Radek:
Za pół godzinki wstawię i proszę już o zaglądanie do mojego tematu jeżeli znajdzie Pani czas
9 lut 20:00
Radek: Reszta z dzielenia wielomianu W (x) przez wielomian P (x) = x3 + 22x − x − 2 jest równa
x2 + x + 1 . Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W (x ) przez wielomian V(x ) = x2 − 1 .
Proszę o wytłumaczenie bo mam problem z tymi zadaniami i chciałbym zrozumieć.
9 lut 21:33
Mila:
W(x)=(x3 + 2x 2− x − 2 )*Q(x)+(x2+x+1)
V(x) =x2−1=(x−1)*(x+1)
x=1, x=−1 pierwiastki V(x)
Sprawdzimy czy P(x) jest podzielne przez (x2−1)
P(1)=1+1−1−2=0
P(−1)=−1+2+1−2=0 tak jest podzielne
⇔w(1)=0+1+1+1=3
W(−1)=0+1−1+1=1
Reszta z dzielenia w(x) przez (x2−1) ma postać :
r(x)=ax+b
Teraz układ
r(1)=3 i r(−1)=1
Dokończ.
9 lut 21:46
Radek:
Nie bardzo rozumiem czemu Pani tak zrobiła. Ale analizuję
9 lut 21:52
Mila:
Którego fragmentu nie rozumiesz?
9 lut 22:16
Radek:
Czemu Pani zapisuję tak ten wielomian W(x) ?
9 lut 22:18
Mila:
Jeżeli dzielisz wielomian przez P(x):
| W(x) | | R(x) | |
| =Q(x)+ |
| ⇔ |
| P(x) | | P(X) | |
| W(x) | | x2+x+1 | |
| =Q(x)+ |
| /*(x3 + 2x2− x − 2 )⇔ |
| (x3 + 2x2− x − 2 ) | | (x3 + 2x2− x − 2 ) | |
W(x)=(x
3 + 2x
2− x − 2 )*Q(x)+(x
2+x+1)
9 lut 22:25
Radek: Dziękuję teraz już chyba rozumiem.
9 lut 22:32
Mila:
To dokończ i napisz wynik.
9 lut 22:55
Radek: a=1 b=2
R(x)=x+2
9 lut 22:58
Mila:
Dobrze.
9 lut 23:01
Radek: Jeszcze jutro wstawię kilka zadań bo mam sprawdzian powtórkowy i chcę dobrze napisać. Dobranoc.
9 lut 23:02
Mila:
Dobranoc
9 lut 23:15
Radek:
Czyli te zadania z podzielnością wszystkie robi się tak samo. ?
12 lut 20:16
Mila:
Podobnie.
12 lut 20:23
Radek: To jeśli Pani ma czas to wrzucę kilka zadań.
12 lut 20:25
Radek: Reszta z dzielenia wielomianu W (x) przez wielomian P(x)=x4+x3−3x2 − 4x − 4 jest
wielomianem R(x) = x3−5x+1. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian F (x)
= x2 − 4
12 lut 20:50
Mila:
1) Oblicz miejsca zerowe F(x)
2) sprawdź czy p(x) ma takie miejsca zerowe jak F(x)
3) jaka postac będzie miała reszta z dzielenia w(x) przez f(x)?
12 lut 20:54
Radek:
F(x)=(x−2)(x+2) x=2 lub x=−2
P(x)=(x−2)(x+2)(x2+x+1)
12 lut 21:07
Mila:
Dobrze .
W takim razie :
W(X)=(x−2)(x+2)(x2+x+1)*Q(x)+x3−5x+1
Teraz oblicz
w(−2) i w(2)
r(x)=ax+b wielomian st. pierwszego.
dalej sam.
12 lut 21:27
Radek:
3a+b=0
−a+b=0
o takie coś chodzi ?
12 lut 21:31
Radek: ?
12 lut 21:49
Mila:
dlaczego =0?
w(−2)=0*Q(x)+(−2)3−5*(−2)+1=−8+10+1=3=r(−2)
W(2)=0*Q(x)+23−5*2+1=8−10+1=−1=r(2)
−2a+b=3
2a+b=−1
2b=2, b=1, a=−1
r(x)=−x+1
12 lut 21:52
Radek:
Bo w(2) było pierwiastkiem tak ?
12 lut 21:53
Mila:
Tak wyzerowała się część :
((x−2)(x+2)(x2+x+1)*Q(x) a dla reszty obliczyłeś wartość.
12 lut 21:55
Radek:
(−2)3−5(−2)+1=3
(2)3−5*2+1=−1
12 lut 21:59
Radek:
Już wiem, dziękuję ślicznie
12 lut 22:08
Mila:
12 lut 22:14
Radek:
Jeszcze tylko proszę o pomoc w tych równaniach kwadratowych jak Pani znajdzie chwilkę czasu dla
mnie.
12 lut 22:15
Mila: Jeszcze jestem.
12 lut 22:25
Radek:
Nie pamiętam treści ale chodzi o takie zadania (równania) trzeba wyznaczyć parametr dla którego
pierwiastki należą do przedziału o takie zadania mi chodzi
12 lut 22:28
Mila:
Znajdę jutro, bo teraz nie wiem, gdzie ma zbiór?
12 lut 22:55
Radek:
Już znalazłem i zaraz podaję treść.
Dla jakich wartości parametru m pierwiastki równania x2−2mx−m−2=0 są zawarte między liczbami
−2 i 4 ?
Δ≥0
12 lut 22:59
Mila:

1)Δ≥0
2)−2<x
w<4
3) f(−2)>0 i f(4)>0
12 lut 23:11
Radek:
Dziękuję, w życiu bym na to nie wpadł.. Jestem bardzo wdzięczy za Pani pomoc. !
12 lut 23:13
Radek:
Czyli będę miał 3 warunki
1
2
3 część wspólna
i potem cześć wspólna 1,2,3 ?
12 lut 23:18
Mila:
Rozwiąż.
12 lut 23:23
Radek:
Δ≥0
(2m)
2−4(−m−2)≥0
4m
2+8m+8≥0
Δ
m<0⇔m∊R
f(−2)>0
4+4m−m−2>0
3m>−2
f(4)>0
16−8m−m−2>0
−9m>−14
| | 2 | | 14 | |
czyli z 3 warunku m∊(− |
| , |
| ) |
| | 3 | | 9 | |
m>−2 i m<4 m∊(−2,4)
?
12 lut 23:28
Mila:
Jaką dajesz odpowiedź?
12 lut 23:31
Radek:
12 lut 23:33
Mila: Tak.
Dobranoc
12 lut 23:34
Radek: Dobranoc.

I jeszcze raz dziękuję
12 lut 23:36